Thursday 27 January 2011

European HR Awards 2011

Ο European Association of People Management (EAPM), μέλος του οποίου είναι και ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας (ΣΔΑΔΕ) διοργανώνει το ετήσιο συνέδριό του, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη του με θέμα: Σύγκλιση: Επανεξετάζοντας τον ρόλο της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Κων/πολη, 28-30 Σεπτεμβρίου 2011.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου αυτού, θα διεξαχθεί και ο διαγωνισμός Ανθρώπινου Δυναμικού "European HR Awards 2011". Θα βραβευθεί η καλύτερη έκθεση με θέμα το ίδιο με αυτό του συνεδρίου, δηλ. τον τρόπο με τον οποίο συγκλίνουν οι παράγοντες "Ανθρρώπινο Δυναμικό" και "¨Επιχειρηματική Επίδοση"¨, όσον αφορά στην στρατηγική, στους στόχους και στις πρακτικές των επιχειρήσεων. Στην έκθεση ζητείται να αναλυθούν παράγοντες όπως οι διαδικασίες διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, η οργανωτική ανάπτυξη, η διαχείριση του brand της εταιρείας, η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, κλπ. Στον διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μεμονωμένα άτομα ή ομάδες, στελέχη του χώρου της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού ή φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων HRM.

Οι εκθέσεις θα κριθούν καταρχήν στην Ελλάδα από επιτροπή η οποία θα αποτελείται από επαγγελματίες και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του HR (Ι. Νικολάου, ΔΕΤ-ΟΠΑ, Λ. Παναγιωτοπούλου, Μ&Ε, ΟΠΑ). Οι καλύτερες πέντε εκθέσεις που θα επιλεγούν από την επιτροπή θα αποτελέσουν και θέμα παρουσίασης στο HR Forum 2011 που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2011. Στο συνέδριο θα ανακοινωθεί και ο νικητής ή η νικήτρια ομάδα του ελληνικού διαγωνισμού. Στη συνέχεια, η νικήτρια έκθεση από την πλευρά της Ελλάδας, θα αποσταλεί στον ΕΑΡΜ όπου θα διαγωνιστεί µε τις εκθέσεις των υπόλοιπων κρατών. Η κριτική επιτροπή του Συνεδρίου θα επιλέξει τις πέντε καλύτερες εκθέσεις από το σύνολο των εκθέσεων που έχουν αποσταλεί από τους Ευρωπαϊκούς συνδέσµους και θα βρaβεύσει την καλύτερη. Η τελετή βράβευσης θα πραγµατοποιηθεί στην διάρκεια του συνεδρίου του ΕΑPM στην Κωνσταντινούπολη. Το βραβείο για τον νικητή ή την οµάδα (η οµάδα εκπροσωπείται από έναν εκπρόσωπο) είναι µία πρόσκληση για το συνέδριο της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέµβριο του 2011 και δωρεάν διαµονή καθ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου η οποία θα καλυφθεί από την χώρα στην οποία διοργανώνεται το Συνέδριο (συγκεκριµένα για το 2011 από τον Σύνδεσµο ΗR Τουρκίας ). Ο ΣΔΑΔΕ από την δική του µεριά θα καλύψει το κόστος των µετακινήσεων.

Σημειώνεται ότι το 2001, στο πλαίσιο του EUROPEAN HR AWARD η Ελλάδα τιµήθηκε µε τη βράβευση της κας. Λήδας Παναγιωτοπούλου, τότε υποψήφιας διδάκτορος του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και σήµερα Λέκτορος της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναµικού στο ίδιο Πανεπιστήµιο . Η κα. Λήδα Παναγιωτοπούλου θα είναι ένα από τα µέλη της ελληνικής επιτροπής αξιολόγησης.

Όσοι επιθυµούν να συµµετάσχουν στο διαγωνισµό, παρακαλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου του Συνδέσµου gpma@otenet.gr, ώστε να τους αποσταλεί αναλυτική ενηµέρωση για τη διαδικασία συµµετοχή τους.

Συντονίστρια του EUROPEAN HR AWARD 2011 για την Ελλάδα, είναι η κα. Σόφη Κωνσταντινίδου, µέλος Δ.Σ. του ΣΔΑΔΕ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ:

http://www.dmst.aueb.gr/nikolaou/files/GPMA/

Wednesday 19 January 2011

Αναζήτηση Εργασίας: Συμπεριφορές, Αποτελέσματα & Συναισθήματα



Το συνεχώς μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό πλαίσιο της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα επέφερε σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στη δομή και λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά και στην ευμετάβλητη αγορά εργασίας εντός της οποίας διαμορφώνονται τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εργασιακής ζωής του ατόμου.
Με την επαγγελματική αποκατάσταση να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αξίες στη ζωή του ανθρώπου, η μη εκπλήρωση της ενδέχεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του ατόμου και το αντίθετο. Η προσωπικότητα του υποψήφιου και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει την πρόκληση της εξεύρεσης εργασίας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς διαμορφώνεται η συναισθηματική και ψυχολογική του κατάσταση κατά την προσπάθεια πραγμάτωσης των επαγγελματικών επιδιώξεών του.

Προκειμένου να εξετάσουμε το ρόλο της προσωπικότητας και τις συνέπειες των διαφορετικών τρόπων αναζήτησης εργασίας στη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση των υποψηφίων, δημιουργήσαμε δύο ξεχωριστά ερευνητικά μοντέλα. Με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου πραγματοποιήσαμε έρευνα σε πρόσφατα αποφοίτους ΑΕΙ ή ΤΕΙ και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών που την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2009 αναζητούσαν εργασία. Οι 149 συμμετέχοντες αρχικά κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναφορικά με προσωπικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την αναζήτηση εργασίας.

Περισσότερα στο HR Professional.

Wednesday 5 January 2011

Η συναισθηματική νοημοσύνη στο ζενίθ της, μετά τα 60

Η ικανότητα των ανθρώπων να συναισθάνονται και να καταλαβαίνουν την ψυχική κατάσταση των άλλων, κορυφώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών. Οι μεγαλύτερες γενιές έχουν αυξημένη «συναισθηματική νοημοσύνη» σε σχέση με τις νεότερες, σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Ρόμπερτ Λέβενσον του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Psychology and Aging, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, συμπέραναν ότι οι ηλικιωμένοι σημειώνουν καλύτερα ποσοστά σε σχέση με τους νεότερους, στο να βλέπουν τη θετική πλευρά των πραγμάτων, ακόμα και των αρνητικών καταστάσεων, ενώ όσο γερνάνε, αναπτύσσουν μεγαλύτερη ικανότητα να νοιάζονται για τους γύρω τους. "Όλο και περισσότερο, φαίνεται πως το νόημα στην ύστερη φάση της ζωής επικεντρώνεται στις κοινωνικές σχέσεις και στη φροντίδα προς και από τους άλλους. Η εξέλιξη φαίνεται πως έχει προσαρμόσει τα νευρικά μας συστήματα, καθώς γερνάμε, με τρόπους που είναι οι πιο κατάλληλοι για αυτές τις διαπροσωπικές και συμπονετικές δραστηριότητες", εξήγησε ο Ρ. Λέβενσον.

Περισσότερα στην Ελευθεροτυπία.